Licenced Real Estate Agency
Ovlašteni posrednik u prometu nekretnina

T: +385 (0)42 488 402M: +385 (0)98 652 059E: info@euroestate-nekretnine.hr
Vrsta nekretnine:
Lokacija:
Cijena (max):
Površina:
- m2
Br. soba:

Priprema dokumentacije nekretnine za prodaju

Dokumentacija koja prati nekretninu izuzetno je važna za kupoprodajni postupak. Najvažniji dokument za kupoprodaju neke nekretnine je zemljišnoknjižni izvadak nekretnine ili tzv. gruntovni izvadak nekretnine, što je jedno te isto.
Zemljišne knjige vode zemljišnoknjižni odjeli Općinskih sudova.

Također, za nesmetanu prodaju nekretnine vlasnik nekretnine mora imati dokaz legaliteta iste, a to su pravomoćna uporabna dozvola nekretnine koja potvrđuje da je nekretnina izgrađena u skladu sa građevinskom dozvolom u pogledu gabarita građevine, smještaja na čestici i namjene.

Za nekretnine za koje je završen postupak legalizacije dokaz legaliteta je pravomoćno rješenje o izvedenom stanju građevine.  


Pogrešno je mišljenje nekih vlasnika nekretnina da je državna uprava ili netko drugi odgovoran za sve ono što piše u gruntovnom izvatku njegove nekretnine. Zemljišnoknjižni odjeli rade u skladu sa Zakonom o zamljišnim knjigama, Zakonom o općem upravnom postupku i brojnim drugim zakonima koji reguliraju područje vlasništva i prometa nekretnina, ali često je vlasnik nekretnine taj koji mora biti inicijator ažuriranja podataka u gruntovnom izvatku kao što su npr. brisanje nekih postojećih upisanih tereta, brisanje upisanih zabilježbi, ažuriranje osobnih podataka vlasnika itd.


Sam vlasnik može puno učiniti u cilju pripremanja gruntovnog izvatka za prodaju svoje nekretnine jer često nedostaci u gruntovnom izvatku dovode do odustajanja potencijalnog kupca od kupnje neke nekretnine. Zato je gruntovni izvadak potrebno urediti prije početka prodaje jer nikad se ne zna koliko ćemo brzo pronaći kupca.  
Naš savjet je da svakako prije početka prodaje provjerite aktualno stanje gruntovnog izvatka Vaše nekretnine i angažirate stručnjaka za provedbu potrebnih ažuriranja aktualnog stanja, ako to ne možete učiniti sami.


Poučeni višegodišnjim posredničkim iskustvom prilikom posredovanja koja smo uspješno obavili možemo Vam reći da
    
SAMO UREDNI VLASNIČKI DOKUMENTI  I  PRIPADAJUĆE DOZVOLE TE STRUČNO VOĐEN KUPOPRODAJNI POSTUPAK DOVODE DO NESMETANE I SIGURNE KUPOPRODAJE NEKRETNINE.    


© Euro Estate, Sva prava pridržana 2023 Izrada web stranica Varaždin web shopa - Prolink mobilne aplikacije