Licenced Real Estate Agency
Ovlašteni posrednik u prometu nekretnina

T: +385 (0)42 488 402M: +385 (0)98 652 059E: info@euroestate-nekretnine.hr
Type de l'immeuble:
Emplacement:
Prix (max):
Surface:
- m2
Nr. de chambres:

Energetsko certificiranje - aktualno

Energetski certifikat je dokument kojim se iskazuju energetska svojstva zgrade/stana, a njegova osnovna svrha je pružiti njihovim vlasnicima i korisnicima informaciju o energetskim svojstvima zgrade/stana. Kako bi se smanjilo nepotrebno rasipanje golemih količina sve skuplje energije u zgradama uvedena je zakonska obveza energetskog certificiranja svih kuća, zgrada i stanova koji se iznajmljuju, daju u zakup i prodaju osim onih navedenih u članku 6. Pravilnika o energetskom certificiranju zgrada.


Sektor zgradarstva posebno je značajan kao potrošač energije, jer u ukupnoj potrošnji energije sudjeluje s oko 40%, s prevladavajućim trendom stalnog porasta potrošnje, ali i velikim potencijalom uštede energije u potrošnji za grijanje, pripremi tople vode, klimatizaciji i rasvjeti.


Prema Pravilniku o energetskom certificiranju zgrada od 15. ožujka 2010. godine sve zgrade koje su izgrađene prije 31. ožujka 2010. godine, kada se prodaju, iznajmljuju ili daju na leasing, moraju imati energetski certifikat izdan na način sukladno odredbama tog Pravilnika koje se odnose na energetsko certificiranje postojećih zgrada dostupan na uvid kupcu ili najmoprimcu najkasnije danom pristupanja Republike Hrvatske u članstvo EU. Obzirom da je Hrvatska sada punopravna članica EU, nakon 01.07.2013. godine niti jedna kupoprodaja nekretnine koja nije izuzeta od energetskog certificiranja ne smije biti sprovedena bez važećeg energetskog certifikata koji je izradio ovlašteni energetski certifikator. 


Početkom prosinca Vlada RH je uputila prijedlog Zakona o gradnji u saborsku proceduru, u prijedlogu zakona je definirano da nekretnine bez energetskog certifikata ne samo da se ne smiju prodati, iznajmiti ili zakupiti već se ne smiju ni oglašavati za prodaju, najam ili zakup u medijima. U suprotnom se samostalni oglašivači, vlasnici nekretnina, a isto tako i ovlašteni posrednici u prometu nekretnina izlažu mogućoj novčanoj kazni u iznosu od 5.000,00 - 30.000,00 kuna.


S pravom se ovlašteni posrednici u prometu nekretnina pribojavaju da će ova mjera obveznog certificiranja čak prije početka oglašavanja pojedine nekretnine usporedno sa neprestanim najavama poreza na vlasništvo nekretnina i sa svim negativnim gospodarskim i makroekonomskim kretanjima vjerojatno i nažalost dodatno umrtviti promet nekretnina u RH.    

     


© Euro Estate, Tous droits réservés 2024 Izrada web stranica Varaždin web shopa - Prolink mobilne aplikacije